Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Aston Martin DB5 (1964) με πόσο;

H Aston Martin που οδηγείται από τον Sir Sean Connery στις ταινίες του James Bond πουλήθηκε σε δημοπρασία για 3 εκατ. ευρώ. Αγοραστής είναι ο Αμερικανός Harry Yeaggy. Η DB5 του 1964, το κατά πολλούς διασημότερο αυτοκίνητο στον κόσμο, πουλήθηκε αρκετά χαμηλότερα από την προσδοκώμενη τιμή.
Το αυτοκίνητο εμφανίστηκε βασικά στις κλασικές ταινίες Goldfinger και Thunderball και στα gadgets της συμπεριλαμβάνονταν μεταξύ άλλων, μια αλεξίσφαιρη ασπίδα και περιστρεφόμενοι αριθμοί πινακίδας.
Εκπρόσωπος της δημοπρασίας ανέφερε ότι "Αξίζει ακόμα πολλά χρήματα και δεν νομίζω πως θα μείνει κάποιος απογοητευμένος".
Η εταιρεία RM Auctions στο πλαίσιο του τέταρτου event που διοργάνωσε στο Λονδίνο υπολόγιζε η δημοπρασία να κλείσει κοντά στα 4 εκατ. ευρώ.
Η θρυλική Aston Martin ανήκε για πάνω από σαράντα χρόνια στον Jerry Lee, ιδιοκτήτη ραδιοφωνικού σταθμού στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος δεν την οδήγησε ποτέ αλλά την κρατούσε φυλαγμένη σε ένα δωμάτιο. Ο Lee είχε αγοράσει το αυτοκίνητο απευθείας από το εργοστάσιο της Aston Martin στη Βρετανία το 1969 έναντι 12.000 δολαρίων. Τα έσοδα, όπως τουλάχιστον δηλώνει, προτίθεται να τα χρησιμοποιήσει για να χρηματοδοτήσει ένα ίδρυμα που εστιάζει στην πρόληψη του εγκλήματος.
Ο Dave Worall, συγγραφέας του βιβλίου «The Most Famous Car in the World: The Complete History of the James Bond Aston Martin DB5», πρόβλεπε ότι η πώληση θα είναι «τεράστια επιτυχία», επειδή το άλλο αυτοκίνητο που εμφανιζόταν στις ταινίες είχε ξαφανιστεί. Για την ακρίβεια, αναφέρθηκε η κλοπή του πριν από πολλά χρόνια και επειδή δεν υπήρχε κανένα ίχνος του, θεωρήθηκε κατεστραμμένο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το τελευταίο αυτοκίνητο 007 που πουλήθηκε έπιασε 1,5 εκ. ευρώ το 2006 και μάλιστα χωρίς να έχει εμφανιστεί ποτέ σε ταινία 007. Ηταν απλώς ένα από τα δύο αντίγραφα που κατασκευάστηκαν για λόγους δημοσιότητας.
Το ελκυστικό δίθυρο κουπέ αμάξωμα της γκρι Aston εμφανίστηκε συνολικά σε 5 ταινίες του James Bond (με τελευταία μια μικρή συμμετοχή στο remake της ταινίας "Casino Royal" του 2006), το οποίο και κέρδισε στο πόκερ. H DB5 φοράει κινητήρα 3.995 κ.εκ., απόδοσης 282 ίππων (314 στην έκδοση Vantage) και ροπής 390 Nm. Ανέπτυσσε τελική ταχύτητα 227 χλμ./ώρα και από στάση τα πρώτα 100 χλμ./ώρα έρχονταν σε μόλις 7,1 δλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου