Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

Επέτειος 50 ετών για το μεγαλύτερο εργοστάσιο Volvo στη Σουηδία


Το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Volvoπου βρίσκεται στην Τορσλάντα (Torslanda), λίγο έξω από την έδρα της εταιρείας στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, εορτάζει τα 50 χρόνια του! Και εορτάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με την ολοκλήρωση και τα εγκαίνια μίας νέας μονάδας που έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Η συγκεκριμένη επέκταση αποτελεί κίνηση στρατηγικής σημασίας για τη Volvo, στο στόχο που έχει θέση η εταιρεία για διπλασιασμό των πωλήσεών της μέχρι το 2020. Εντάσσεται στο μοντέλο ανάπτυξης της μάρκαςόπως αυτό εκφράζεται μέσα από την Scalable Product Architecture  SPA (Αρχιτεκτονική Μεταβλητού Προϊόντος).

 

Η SPA ουσιαστικά είναι ένας πρωτοποριακός τρόπος σχεδιασμού, εξέλιξης και κατασκευής αυτοκινήτων, μέσα από τον οποίο θα προκύψουν όλα τα μελλοντικά μοντέλα της Volvo, αρχίζοντας από Νέο XC90, που αναμένεται στα τέλη του 2014. Τα μοντέλα αυτά θα μοιράζονται κοινά μηχανικά μέρη τόσο σε μικρή κλίμακα (σε επίπεδο εξαρτημάτων) όσο και σε πιο ευρεία (κοινά συστήματα και μηχανολογικές μονάδες). Θα κατασκευάζονται με μία αντίστοιχα ευέλικτη διαδικασία, που θα βασίζεται στη στενή παρακολούθηση των παραγγελιών, ώστε να επιτυγχάνεται μεγάλη οικονομία κλίμακας, μικρός χρόνος παράδοσης και ελαχιστοποίηση της πλεονάζουσας παραγωγής.

 

Το εργοστάσιο της Τορσλάντα ξεκίνησε την παραγωγή στις 24 Απριλίου 1964Για την κατασκευή του συνέβαλλε αποφασιστικά και η σουηδική κυβέρνηση, καθώς η Volvo θεωρείται από τους κορυφαίους εξαγωγείς και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώραςΤο σύμπλεγμα – γιατί περί αυτού πρόκειται – των κτιρίων έχει μήκος που ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο. Έχει κτιστεί σε έκταση 4 χιλιάδων στρεμμάτων που αγόρασε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό η Volvo Cars το 1959, στη μεγαλύτερη αγορά γηςπου έγινε ποτέ στα χρονικά της Σουηδίας! Η συνολική στεγασμένη επιφάνεια είναι περίπου 180.000 τετρ. μέτραΗ δυναμικότητα του εργοστασίου από την έναρξη λειτουργίας του έφτανε τις 200.000 αυτοκίνητα σε πλήρη παραγωγή ενώ, ούτε λίγο ούτε πολύ, 1.600 διαφορετικά αυτοκίνητα ήταν δυνατό να βρίσκονται την ίδια στιγμή σε διάφορα στάδια παραγωγής. Σήμερα, 780 αυτοκίνητα βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου της Τορσλάντα σε ημερήσια βάση!

 

Η αυτοματοποίηση και η χρήση ρομπότ κυριαρχεί στα περισσότερα στάδια της παραγωγικής διαδικασίαςστην Τορσλάνταμε τον παράγοντα άνθρωπο να επεμβαίνει στα τελικά στάδια συναρμογής ή σε κάποιες επεξεργασίες και τοποθετήσεις ιδιαίτερων υλικών. Η αυτοματοποίηση αυτή εξηγεί το γεγονός ότι ενώ το εργοστάσιο είχε για χρόνια το ρεκόρ του μεγαλύτερου εργατικού δυναμικού στη Σουηδία με 11.000 εργαζόμενους, 20% των οποίων ήταν γυναίκες, σήμερα, έχοντας μάλιστα ωθήσει την παραγωγική του δυνατότητα στα όριά της, απασχολεί «μόλις» 3.000 άτομα! Από τη γραμμή παραγωγής της Τορσλάντα έχουν βγει μερικά από τα πιο διάσημα μοντέλα της Volvoόπως τα Amazon και P1800.

 

Μερικά έτη-σταθμοί για το εργοστάσιο της Volvo στην Τορσλάντα

1964Εγκαίνια από το Βασιλιά της Σουηδίας Γουσταύο τον 6ο

1973Ξεκινά τη λειτουργία του το πρώτο ρομπότ του εργοστασίου, στο τμήμα συγκολλήσεων

1976Τρία εκατομμύρια αυτοκίνητα έχουν κατασκευαστεί στο εργοστάσιο

1992Εγκαινιάζεται νέο τμήμα βαφής, το οποίο κατέχει την πρώτη θέση ως προς τη περιβαλλοντική συμπεριφορά σε παγκόσμιο επίπεδο στην αυτοκινητοβιομηχανία

1995 Βραβεύεται ως το 3ο καλύτερο εργοστάσιο της Ευρώπης

1998Πιστοποίηση ISO 14001 για την φιλικότητα προς το περιβάλλον

2005Νέο ρεκόρ παραγωγής με 184.293 αυτοκίνητα σε ένα χρόνο

2008Έξι εκατομμύρια αυτοκίνητα έχουν κατασκευαστεί στο εργοστάσιο

2012 Ξεκινά η κατασκευή της νέας μονάδας του εργοστασίου

2014Σε 50 χρόνια λειτουργίας το εργοστάσιο έχει κατασκευάσει 6.834.729 αυτοκίνητα

2014Στις 24 Απριλίου τα εγκαίνια της νέας μονάδας και ο εορτασμός των 50 χρόνων του εργοστασίου της Τορσλάντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου